Новини

Електронна і традиційна (нотаріальна) реєстрація бізнесу в Польщі українцями: Що нового?

Електронна і традиційна (нотаріальна) реєстрація бізнесу в Польщі українцями: Що нового?

Статтю присвячено аналізу процедури реєстраціїї фірми громадянами України в Польщі. У статті приділяється увага особливостям реєстрації традиційним (нотаріальним) способом та за допомогою інформаційної системи S24. Також надано роз’яснення щодо процесу реєстрації у новоствореній системі ePUAP.

Соломія Гуменюк

Юрист Косило та Партнери

 

Закон про свободу підприємницької діяльності Польщі (Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej) встановлює принцип свободи та рівності у веденні бізнесу. Це правило стосується не тільки польських, але й іноземних підприємців. Тому фірми, зареєстровані інозецями підлягають тим же нормам, що і фірми зареєстровані громадянами Польщі. Це означає, що вони можуть здійснювати будь-які види підприємницької діяльності, дозволені польським законодавством. До групи іноземців, які користуються тими ж правами, що і громадяни Польщі,  відповідно до ст. 13 Закону про свободу економічної діяльності належать особи, які отримали в  Польщі:

  • дозвіл на постійне перебування,
  • дозвіл на перебування довгострокового резидента Європейського союзу,
  • дозвіл на тимчасове перебування, виданий у зв'язку з возз'єднанням з сім'єю, яка легально проживає у Польщі, навчанням в університеті,
  • статус біженця,
  • додатковий захист,
  • дозвіл на проживання з гуманітарних міркуваннь або дозвіл на толерантне перебування,
  • дозвіл на тимчасове перебування та є одруженими з громадянином Польщі, що проживає на території Республіки Польща,
  • дозвіл на тимчасове перебування з метою здійснення підприємницької діяльності, наданий внаслідок продовження підприємницької діяльності, яка вже здійснюється на підставі запису у CEIDG,
  • отримали в Республіці Польща тимчасовий захист,
  • мають дійсну Карту Поляка.

Якщо іноземець не відноситься до жодної з перелічених вище груп і перебуває в Республіці Польща на основі візи, або знаходиться за кордоном, а ведення бізнесу не вимагає його фізичної присутності в країні, то у нього також є можливість відкрити свій бізнес у Польщі. Однак необхідно мати на увазі, що здійснювати підприємницьку діяльність у такому випадку можливо лише у формі товариства з обмеженою відповідальністю, акціонерного товариства, командитного товариства,  або командитно - акціонерного товариства.

Найбільш універсальною формою здійснення підприємницької діяльності є товариство з обмеженою відповідальністю (Sp. zo.o.). Товариство з обмеженою відповідальністю є поєднанням переваг усіх інших форм господарської діяльності. Згідно законодавства Польщі, його можна створити з будь-якою метою, передбаченою законом. Великою перевагою ТОВ є відсутність відповідальності учасників за зобов'язаннями товариства. Звичайно, учасник може втратити свій вклад, але він не нестиме відповідальності за будь-які зобов'язання товариства. Перевагою також є той факт, що товариство з обмеженою відповідальністю може мати лише одного учасника.

На сьогоднішній день існує два способи реєстрації товариства в Польщі.

Першим способом є реєстрація товариства з обмеженою відповідальністю шляхом підписання статуту товариства або засновницького акта (у випадку товариства з одним учасником). Важливо пам'ятати, що такий статут чи акт має бути складений у формі нотаріального акту.

Мінімум, який повинен містити статут чи засновницький акт це - назва та юридична адреса товариства, предмет діяльності, розмір статутного капіталу, інформація про те, чи може учасник  мати більше ніж один вклад і номінальну вартість вкладів, що належать кожному учаснику, час на який створено товариство, якщо це передбачено.

Наступним кроком є внесення учасниками вкладів для оплати статутного капіталу. Далі,  якщо товариство має більше ніж одного учасника, слід призначити органи правління. Також можна призначити наглядову раду або ревізійну комісію. Наступним етапом є внесення запису в Національному судовому реєстрі (KRS). Для цього потрібно подати заяву та зареєструвати її у відповідному господарському суді. У той же час, завдяки принципу єдиного вікна в господарському суді, можна також подати заяву до податкової інспекції, щоб отримати номер NIP,  до управління статистики, щоб отримати номер REGON та до органів соціального забезпечення (ZUS). Після реєстрації товариства, необхідно відкрити банківський рахунок та підписати договір з особою, яка буде здійснювати бухгалтерське обслуговування (якщо тільки не планується веcти бухгалтерію самостійно). Про факт відкриття банківського рахунку, підписання договору з бухгалтерською фірмою та місце зберігання документації, слід повідомити податкову інспекцію у формі NIP-2. Детальну інструкцію, як заповнити та подати форму NIP-2 можна переглянути на сайті Міністерства фінансів Польщі.

Другим способом є реєстрація товариства через інтернет в системі S24, яка існує в Польщі з 2012 року. 

З 13 липня 2017 року відбулися зміни. На сьогоднішній день для створення товариства з обмеженою відповідальністю в інформаційний системі Міністерства юстиції S24 необхідно мати електронний підпис або підпис, підтверджений надійним профілем ePUAP. Щоб створити надійний профіль ePUAP, потрібно зареєструвати обліковий запис на веб-сайті ePUAP. Тоді його слід підтвердити шляхом особистої явки з документом що посвідчує особу, в так званих пунктах підтвердження, наприклад в місцевій податковій інспекції.Ви також можете повністю налаштувати та підтвердити профіль ePUAP за допомогою зовнішнього постачальника ідентифікації, наприклад, банку, який співпрацює з ePUAP. Банками, що співпрацюють з ePUAP, в даний час є PKO BP, ING Bank Śląski, mBank, BZWBK, Millennium або Aliorze. Отже, якщо у вас є обліковий запис у одному з вищезгаданих банків, скористайтеся цим і налаштуйте свій профіль, не виходячи з дому. На веб-сайті свого банку, заповніть форму для створення профілю. Операція повинна бути підтверджена кодом банківської авторизації. Ви отримаєте сповіщення про підтвердження профілю електронною поштою. Більш детальну інформацію про надійний профіль ePUPAP, про те, як його створити та про те, як це робити крок за кроком, можна знайти на офіційному сайті ePUAP.

Після того, як Ви створили профіль ePUAP, можна переходити до реєстрації товариства. Реєстрація товариства в системі S24 вимагає для кожного учасника створення облікового запису в системі eKRS. Щоб створити обліковий запис, просто введіть свою електронну адресу та пароль. Потім обліковий запис повинен бути авторизований за допомогою підпису, підтвердженого надійним профілем ePUAP. 

Далі необхідно буде заповнити форми та документи даними, пов'язаними з реєстрацією товариства (повна назва товариства, юридична адреса, відповідний реєстраційний суд згідно місцезнаходження товариства (потрібний суд можна знайти на сайті KRS), список учасників, список засновників, члени керівних органів та філій товариства, якщо такі є, напрямки діяльності, вибравши відповідні коди PKD) та заповнити заяву про внесення товариства до національного судового реєстру. Всі ці дані необхідно буде підписати за допомогою надійного профілю ePUPAP. 

З 1 червня 2017 року у випадку реєстрації фірми, необхідно подати додаткову довідку, що містить інформацію про те, чи є заявник  іноземцем у значенні Закону від 24 березня 1920 року про придбання нерухомості іноземцями (Ustawa z dnia 24 marca 1920 r. o nabywaniu nieruchomości przez cudzoziemców). На жаль, система S24 не має шаблону такої заяви, тому її можна додати як зовнішній документ, який повинен бути підписаний захищеним електронним підписом і прикріплений до програми. Для цього довіреного профілю ePUAP недостатньо. Якщо немає електронного підпису, можна подати таку довідку в письмовій формі до реєстраційного суду.

Реєстрація компанії в системі S24 має принцип так званого єдиного вікна. Завдяки чому, дані, що містяться в  заяві на внесення до Національного судового реєстру, також надсилаються до відповідних офіційних реєстрів, і немає необхідності подавати окремі заяви в Статистичне управління, органи соціального страхування та податкової інспекції. Після електронної реєстрації товариства, буде надіслано електронне повідомлення, що підтверджує запис у Національному судовому реєстрі та інформацію про присвоєння NIP та REGON номерів.