Новини

Звітність до KRS тепер тільки в електронній формі

Звітність до KRS тепер тільки в електронній формі

З 1 жовтня 2018 року в Польщі набули чинності зміни у процедурі подачі фінансової звітності до Національного судового реєстру (KRS). Тепер її можна буде подати тільки через Інтернет за допомогою кваліфікованого електронного підпису або надійного профілю ePUAP (детальніше про надійний профіль ePUAP читайте в попередній статті на нашому сайті). Тому всі особи, що представляють організації, які подають фінансові звіти, повинні отримати електронний підпис або надійний профіль ePUAP.

Соломія Гуменюк

юрист Косило та Партнери


Зміни введено Законом Республіки Польща від 26 січня 2018 року про внесення змін до Закону про Державний судовий реєстр та деяких інших актів (Ustawa z dnia 26 stycznia 2018 r. o zmianie ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym oraz niektórych innych ustaw).

До типів документів, що подаються через електронну систему S24 відносяться:

·              річна фінансова звітність;

·              звіт про діяльність;

·              звіт про платежі державного бюджету; 

·              висновок аудитора / звіт про аудит річної фінансової звітності;

·              консолідований річний фінансовий звіт;

·              звіт про діяльність фінансової групи;

·              звіт про діяльність материнської компанії;

·              консолідований звіт про платежі до державного бюджету.

У формі скану можна подати ухвалу чи постанову, що затверджує річну фінансову звітність або консолідовану річну фінансову звітність, постанову про розподіл прибутків або збитків.

Дані фінансової звітності будуть надходити з судового репозиторію до Центрального реєстру податкових даних. Це означає, що компанії та інші організації, внесені до Національного судового реєстру (KRS), більше не повинні подавати звіти податковим установам. Тепер замість них це робитиме суд. У свою чергу річні звіти осіб та організацій, які не внесені до  KRS, повинні надсилатися в електронному вигляді у формі  JPK керівнику Національної податкової адміністрації (а не до податкових установ, як це було раніше).

Важливо, що особа, яка подає звітність від імені фірми, повинна мати номер PESEL, внесений до KRS. На практиці у компаній, чиї члени правління або учасники є іноземцями, що не мають такого номеру, можуть виникнути труднощі. У такій ситуації такі особи повинні спочатку подати заяву на отримання номеру PESEL, а після отримання - придбати кваліфікований електронний підпис або створити безкоштовний профіль ePUAP. Крім того, інформація про номер PESEL повинна бути подана у відповідній формі до реєстраційного суду. 

Номер PESEL – це ідентифікаційний номер особи, в якому містяться дані про ваші ПІБ, ПІБ батьків, дата та місце народження, стать, громадянство, інформація зі свідоцтва про народження, сімейний станта дані іншого з подружжя.

Отримати номер PESEL іноземець може двома способами:

1)             Реєстрація на території Республіки Польща - тоді номер PESELнадається іноземцю автоматично. Підставами для реєстрації є:

·              право постійного проживання громадянина країни-члена Європейського Союзу (ЄС), Європейської угоди про вільну торгівлю (EFTA) чи Швейцарської Конфедерації;

·              дозвіл на постійне проживання наданий особі з родини іноземця, яка є громадянином країни ЄС, EFTA;

·              дозвіл на постійне перебування для іноземців, не згаданих вище;

·              дозвіл на проживання - довгостроковому жителю ЄС;

·              статус біженця, притулок чи допоміжний захист;

·              згода на толероване  перебування;

·              згода на тимчасову охорону;

·              згода на підтримку з гуманітарних причин.

2)             Якщо у заявника немає місця реєстрації, або місця праці у відповідній гміні на території Республіки Польща, то необхідно подати заяву до ради гміни (urząd gminy) або до управління району Середмістя міста-столиці Варшава (Urząd Dzielnicy Śródmieścia miasta stołecznego Warszawy, ul. Nowogrodzka 43, 00-691). Особа або її законний представник подає заяву разом із документами, що підтверджують дані зазначені у ній (наприклад, паспорт, акти цивільного стану). В заяві також необхідно вказати правову підставу для отримання номеру PESEL (у випадку учасника фірми, який зобов'язаний подати фінансову звітність, можна вказати зобов'язання мати номер PESEL, щоб подати фінансовий звіт в електронній формі відповідно до чинного законодавства). 

Інший варіант для компаній, де учасниками є лише іноземці, може бути введення до складу правління (або учасників) особи, яка вже має номер PESEL.

Якщо у вас немає облікового запису у системі S24, ви повинні створити його. Обліковий запис може бути створено шляхом входу до системи «S-24 - реєстрація фірми, інші заяви» на головній сторінці порталу eKRS. Створений акаунт дає вам право користуватися всіма функціями системи «S-24 - реєстрація фірми, інші заяви» та системи «Безкоштовне подання фінансової звітності». З 15 березня 2018 р. на сайті Міністерства юстиції у розділі «Довідка» можна знайти інструкції щодо створення та керування обліковим записом, використання сервісу користувачами та електронного підпису.

Лише після того, як буде вирішено вищевказані формальності, звітність можна буде подати за допомогою електронної системи. 

Отже, фірма, зареєстрована у S24, член якої має номер PESEL, внесений до Національного судового реєстру, подає безкоштовне повідомлення  через вкладку «Безкоштовне подання фінансової звітності» на порталі ekrs.ms.gov.pl. Таке повідомлення може надсилатись лише учасником, уповноваженим представляти фірму. Форма заявки та прикладені копії документів повинні бути підписані електронним підписом або підписом, підтвердженим надійним профілем ePUAP.

Додаткові документи, наприклад, протокол загальних зборів, баланс, звіт про прибутки та збитки, додаткова інформація додається у формі pdf. Кожен документ окремо. Після позитивної перевірки документи автоматично потрапляють до сховища документів, що знаходиться у вільному доступі в Інтернеті. У KRS автоматично створюється згадка про подання документів. Автором згадки у витягу з KRS буде зазначено «Система», а не відповідний реєстраційний суд. У цьому випадку плата за подання документів або публікацію в Судовому та господарському віснику (Monitor Sądowy i Gospodarczy) не стягується.

Слід пам'ятати, що якщо фінансовий звіт не буде подано протягом встановленого законом строку, то відповідальну за подання звітності особу може бути притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу або обмеження волі, згідно п. 4 статті 79 Закону про бухгалтерський облік (Ustawa zdnia 29 września1994 r. o rachunkowości).